tisdag 19 augusti 2008

Vårt hus - del 1

Huset som vi bor i är byggt 1933 av en stenhuggare från Blekinge och hans bohuslänska fru. Vi köpte huset hösten 2006 av dödsboet. Vi är alltså bara den andra ägaren av huset!! Huset, kan tyckas vara stort, men är i själva verket ganska litet. Endast 48 kvm i byggnadsarea, totalt 70 kvm boendeyta med 30 kvm källare + kallvind. Tre rum och kök, totalt sett.

Och ja, självklart är det eternitplattor på huset - otroligt snyggt och praktiskt!! Vi kommer inte, som så många andra som köper bohuslänska hus klädda med eternit, att byta ut eterniten mot träpanel med snickarglädje!! Om vi någon gång måste byta fasadmaterial kommer jag att sörja eterniten djupt!

Efter att ha låtit ändra planlösningen på ovanvåningen genom att bygga ett helt nytt badrum och fått i ordning en nytt kök (mer om det en annan gång) flyttade vi in i huset i början av januari 2007. De största förändringarna som huset har genomgått sedan dess är att vi har fixat ytskikten på väggarna i alla rum i hela huset (8 lager tapet på sina håll...), fixat golven i de flesta av rummen, lagt om taket och bytt uppvärmningskälla från oljepanna till en luft-vattenpump.

Förra hösten lät vi även lägga om taket med ny papp och läkt. Det gamla tvåkupiga lerteglet gjorde vi rent med högtryckstvätt och la tillbaka. Snyggast så tycker vi!

Vi funderar nu på att sätta in en gammal kakelugn i vardagsrummet - måste bara stämma av att detta fungerar med sotaren först... Kakelugnen har vi redan fixat, den ligger nerpackad i bananlådor hemma hos pappa i Småland. Tack snälla pappa för att du monterat ner den och rengjort alla delar!!

Foder runt fönster och balkongen är som ni ser gröna. Men dessa kommer att bli vita - först ska vi bara komma på var i madrassen vi gömde undan alla våra pengar eller också gräva upp den där skattkistan med guldpengarna som lär ska finnas nedgrävd i trädgården någonstans... Eller rättare sagt: just nu finns varken tid, energi eller pengar för ett fönsterrenoveringsprojekt.

Inga kommentarer: