måndag 6 juli 2009

Orientaliska kycklingbullar med groddsallad

Måste tipsa om ett supergott GI-recept: Orientaliska kycklingbullar!!!

400 g kycklingfärs
1 citrongrässtjälk, fint hackad
5 cm färsk, riven ingefära
1-2 gröna chilifrukter, fint hackade (men vi kör med 1 röd istället)
2 vitlöksklyftor, fint hackade eller pressade
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
2 kaffir limeblad
sesamfrön

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser. Forma färsen ungefär som järpar. Trä upp färsen på grillspett (det struntar vi i). Rulla kycklingbullarna i sesamfrön. Grilla i ugn eller på grill i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

Till kycklingbullarna serveras en groddsallad (smaskens!).

1 paket böngroddar
2 salladslökar
ett knippe färsk koriander
en näve jordnötter eller cashewnötter (jordnötter är godast...)
1 msk soja (vi körde kikkoman - gott! - i något större mängd)

Blanda ihop allt utom soja. Häll på sojan precis innan servering.

Ovanstående recept avser 4 personer. Hittade det i boken Våra bästa GI-recept av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson från ICA bokförlag.

Obs! Första gången vi lagade kycklingbullarna så gjorde vi inte groddsalladen utan serverade med ris (helt GI-oriktigt...). Det blev inte alls lika gott. Groddsalladen är så krispig och står sig utomordentligt bra till konsistensen på bullarna.

2 kommentarer:

Linda sa...

Mmmmm låter gott!
Kanske jag ska orka laga något annat än omelett någon dag..

Cobb sa...

Ser att fler hittat de där overkligt goda kycklingfärsspetten.
Skulle kunna leva på dem i ett år - MINST!!!